Duurzaam aanbouw ontwerp voor wonen in een rij

Deze duurzame aanbouw geeft je huis extra ruimte en licht. De basis voor het ontwerp zijn de negen regels uit het E-book "Gezond bouwen". Dat betekent in de praktijk dat er weinig onderhoud is en de aanbouw zelf energie genereerd en nauwelijks warmte-energie verliest. Het comfort is daardoor hoog en zal ook de bestaande woning verbeteren. 

De afmetingen zijn flexibel en aanpasbaar aan jouw huis. In dit voorbeeld is het 540 cm breed en 300 cm diep.
Een gratis PDF met tekeningen en extra afbeeldingen van deze aanbouw vind je hieronder. 

Goed isoleren betekent comfort en gemak. Natuurlijk gaat het vooral om energie en CO2 besparen, maar je hebt er zelf vooral veel plezier van. De muren en de vloer zijn aangenaam warm en tocht ontbreekt volledig. Zowel in de zomer (fris!) en winter (warm!) is de temperatuur aangenaam. Dankzij de dampopen bouwwijze en natuurlijke materialen 'voelt' het huis gezond en aangenaam.

Zes tot negen zonnepanelen wekken elektriciteit op vanaf een licht hellend dak. Onder de panelen is het dak waterdicht met EPDM dakbedekking. De panelen zijn naadloos gedetailleerd met de glasstrook, zodat het aantal aansluitingen is beperkt. De aanbouw profiteert ook van passieve zonn-energie via de grote pui met 3-voudig glas, vooral bij laag staande zon. 

De opbouw is gebaseerd op hoogwaardig geïsoleerde houtskeletwanden met een dampopen constructiewijze. Afhankelijk van de wanddikte zijn isolatiewaarden van Rc 6.0 tot 9.0 realistisch. Hierin is een compromis nodig tussen de nieuwbouw en het bestaande huis want een luchtdichte superaanbouw aan een koud tochtend huis werkt niet. Het houten dak is voorzien van zonnepalen (elektrisch) en een glasstrook langs de gevel. Het dak helt 5 graden, zodat het water er altijd afloopt, richting tuin. daar kan het opgevangen worden om als spoelwater en tuinwater te dienen.

Gratis boek over duurzaam bouwen

De 9 principes waarop het duurzame aanbouw ontwerp is gebaseerd vindt je terug in dit e-book. Je kunt het gratis downloaden door je op te geven in onze maillijst

50%
Download E-book