5. Maak impact op het milieu
Uiteindelijk is ons doel om via energiebesparing de klimaatverandering te beperken en het milieu te ondersteunen en verbeteren. Dit onderwerp zou als ‘voordeel’ eigenlijk op nummer 1 moeten staan, maar we zijn zo bezig met rendement en investeringen dat we dat nog wel eens vergeten.
We willen de aarde met een prettig klimaat doorgeven aan onze kinderen en toekomstige generaties.
De energie die we traditioneel gebruiken om ons huis te verwarmen, namelijk aardgas, brengt extra CO² in de atmosfeer. Dat houdt warmte vast die de aarde uitstraalt, waardoor het hier warmer wordt. Die opwarming verloopt zo snel dat planten en dieren de veranderingen nauwelijks kunnen bijhouden. Er is een delicaat evenwicht tussen allerlei levende organismen. Een verstoring van dat evenwicht geeft een kettingreactie van problemen. Als bijvoorbeeld een bepaalde rups veel eerder in het jaar verschijnt vanwege het warme voorjaar, dan missen bepaalde vogels het voedsel voor hun jongen als die uit het ei komen. De rupsen zijn dan namelijk al ontwikkeld tot vlinders en zijn gevlogen. Het gevolg is minder vogels van die soort en een daling van de biodiversiteit.
Als jouw huis een energiebron gebruikt zonder CO² uitstoot, dan draag je een positief steentje bij. Wat zijn dan energiebronnen zonder CO² uitstoot? In principe alle bronnen zonder verbranding van fossiele brandstoffen. Fossiele energie zijn plantresten van een paar honderdduizend jaar geleden. Daarin zit veel CO² (koolstof) dat weer vrij komt als je het verbrand.
Enkele voorbeelden zonder fossiele energie
Een
warmtepomp werkt op elektriciteit. Als die elektriciteit met
zonnepanelen of een
windmolen wordt opgewekt, dan is de warmtepomp min- of meer CO² neutraal. Zonnepanelen en windmolens leveren neutrale energie en het is onbeperkt beschikbaar. Er zijn ook minder voor de hand liggende bronnen, zoals
groene waterstof. De techniek is er al, maar nog niet op grotere schaal en betaalbaar verkrijgbaar.
Kernenergie levert ook elektriciteit zonder verbranding van fossiele brandstoffen, maar kent weer haar eigen uitdagingen.
Daarom is de eerste stap altijd het beperken van de energievraag. En ook de natuur is blij met de energie die je niet gebruikt!
Goed isoleren, een slimme thermostaat en warmte terugwinnen uit de ventilatie helpen om minder energie te verbruiken.