Het zijn zomaar wat voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Laat je er niet door afschrikken, maar onderzoek hoe het bij jouw thuis is gedaan. Vanaf die informatie kun je starten met je plan. In mijn cursus behandel ik een aantal voorbeelden en methoden hoe je kunt onderzoeken en waar je op kunt letten.
Volgorde bij woning verduurzamen
Het gaat bij woning verduurzamen om de juiste volgorde. De onderdelen met het meeste effect pak je als eerst aan. Begin dus met maatregelen die direct resultaat opleveren, zoals het afdichten van naden en kieren. Dat lijkt een open deur, maar veel mensen vergeten dat. Het is ook veel leuker om te vertellen dat je een warmtepomp hebt, in plaats van de tochtstrips die de kou effectief buiten houden.
Duurzaam wonen, dat is gezond!
De energie die je niet hoeft op te wekken is heel goedkoop! Je bent dan bovendien minder afhankelijk van de energieprijzen en belastingmaatregelen van de overheid. Niet elk huis kan helemaal ideaal geïsoleerd worden, maar er valt veel winst te behalen met de mogelijkheden die je wel hebt.
Isoleren met natuurlijke materialen zoals Hennep, Vlas of Houtvezel werkt heel goed met oudere huizen. Dat komt doordat de vezels in het isolatiemateriaal vocht kunnen opnemen en afgeven. Glaswol of steenwol kunnen dat niet. Bovendien slaan deze natuurlijke materialen de warmte beter op en geven die geleidelijk af. Daardoor wordt je huis minder snel warm in de zomer en koelt het in de winter minder snel af. Het is een soort warmtebuffer.
Oudere huizen van steen en hout zijn nooit gebouwd voor moderne isolatiematerialen, dat kun je eigenlijk al wel aanvoelen.
De technische details van een oud huis zijn niet gemaakt om vocht af te voeren of naar de juiste plaats te laten verdampen. Dat wringt met moderne isolatie. Door de vochtregulering van de natuurlijke isolatievezels werkt het juist wel goed.
Tip: Isoleer je zolder met bijvoorbeeld houtvezelplaten. Dat voorkomt vochtproblemen, houdt de warmte stabiel vast en is ook geluidswerend tegen verkeerslawaai.
Stap voor stap naar verduurzaming
Verduurzamen van je woning is leuk om te doen en levert je comfort en geld op. Na dit voorbeeld en de inventarisatie van je huis is het tijd voor een stappenplan. Begin met de maatregelen die direct resultaat opleveren en relatief goedkoop zijn. Pas later, als de basis goed is en de isolatie op orde, is het tijd om te investeren in duurdere technieken zoals een warmtepomp. Zo behaal je maximaal rendement zonder dat je onnodig diep in de buidel hoeft te tasten.
Verduurzamen van je woning, waar te beginnen? Via Ecohomie kun je een online cursus volgen waarin het stappenplan tot in detail wordt uitgelegd, zodat je concreet aan de slag kunt.
Voor een persoonlijk advies en training voor jouw eigen huis en situatie kun je inschrijven voor de workshop "samen leren verduurzamen".