Wat is gezond bouwen?

Wat is nu eigenlijk gezond bouwen? Je wilt gezond en bewust leven. Je let daarom al dagelijks op je voeding met lokaal geproduceerde groenten. Je probeert je vlees consumptie te verminderen en je houdt je lichaam in beweging met sport en de fiets naar het werk. We hebben als mensensoort inmiddels een grote invloed op onze planeet en je wilt graag rekening houden met toekomstige generaties. Die willen ook graag kunnen leven op een groen begroeide aarde, met voldoende energie, schoon drinkwater en gezond voedsel.

Het verbaast mij als bouwkundige dat deze gezonde en toekomstgerichte levensstijl maar tergend langzaam doordringt in de conservatieve bouwwereld. Daar regeert de wet van de financiële economie, op basis van winsten en vrije markt. Op zichzelf is daar niets mis mee want het heeft ons een hoge levensstandaard en comfort gebracht. Zo’n economisch model heeft echter geen boodschap aan verborgen kosten die nu door de samenleving en de aarde gedragen worden. Je kunt economisch goed rekenen met de kosten van arbeid, van transport, van materialen zoals hout en beton maar de kosten van bijvoorbeeld het verwerken van afval, van de CO² productie en het winnen van grondstoffen zitten niet in zo’n economisch model. Die worden nu gedragen door de samenleving als geheel, of doorgeschoven naar de toekomst (opwarming van de aarde). Gelukkig zie ik steeds meer partijen en projecten die wel verantwoordelijkheid nemen voor deze verborgen kosten.

Je kunt CO², afval en grondstof verbruik voorkomen of verminderen. De natuur heeft nog een derde mogelijkheid; de circulaire economie, die alles in een constante cirkel opnieuw aanmaakt, leeft en laat afsterven. Denk bijvoorbeeld aan een mierenhoop. Dat is een samenleving met miljoenen individuele mieren die eten, slapen, plassen en poepen en dat generaties lang op dezelfde plek en in dezelfde omgeving kunnen doen! Geen afval, geen milieuschade en geen onverantwoord grondstoffen verbruik.

Bij het bouwen van een huis kun je natuurlijk ook denken aan de toekomst en je verantwoordelijkheid nemen voor de leefomgeving van onze kinderen. Met voorkomen en verminderen bereik je al heel veel, maar het klinkt helemaal niet zo gezellig. De termen besparen, verminderen, bezuinigen en voorkomen missen de positieve vibe die je nodig hebt om toekomstgericht te bouwen. Het is ook een misvatting, want gezond bouwen is hartstikke leuk en geeft je veel plezier. De materialen zijn prettig, de geuren en kleuren zijn aangenaam en als het klaar is voelt het supergezond!
De term ‘gezond bouwen’ is eigenlijk een samenvatting van allerlei onderwerpen die een huis (of verbouwing) duurzaam en toekomstgericht maken . Een gezond huis is immers altijd goed geïsoleerd, tocht nergens, voelt en ruikt goed en is gemaakt van materialen die je gezondheid niet nadelig beïnvloeden. En laten dat nu net de materialen zijn die de natuur in overvloed biedt en zelf kan recyclen, zoals hout, schapenwol, vlas, leem en zo voorts.

Via deze website ga ik je meenemen in mijn enthousiasme over gezond bouwen. Ik ga je leren hoe je dat aanpakt en welke valkuilen je kunt voorkomen. Het valt al niet mee om als leek een ‘traditioneel’ bouwproject aan te pakken, laat staan alle weerstand die je ontmoet bij ecologisch bouwen. Gelukkig is dat helemaal niet nodig, mits je kennis bezit en weet waarover je praat. Welkom op Ecohomie! Economie en Ecologie = Ecohomie!

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen